Geonorge 2.0

Sist oppdatert: 02.06.2025

Hva skal Geonorge være i fremtiden? Da løsningen ble lansert i 2005 var vi pionerer, og vi er fortsatt blant de fremste i verden på å dele geodata. Men verden endrer seg raskt, og nå er det nye behov der ute. Geonorge 2.0 er et prosjekt som skal lage visjon for et helt nytt Geonorge - fra nå og 10 år fram i tid.

Geonorge ble opprettet allerede i 2005, og hadde siste store oppussing i 2013, da vi fikk den løsningen som mange kjenner i dag. Med dagens rivende teknologi-utvikling sier det seg selv at det er på tide med en overhaling.


Dagens Geonorge har lenge hatt et fokus på offentlig forvaltning, og har først og fremst lagt til rette for geomatikere og planleggere i kommuner og offentlig forvaltning. Det skal vi fortsette med, men vi tror også at det er et stort potensial i å tilpasse tjenesten bedre til private foretak som vil benytte vår felles skattekiste for åpne geodata.


Metoden for prosjektet er strategisk fremsyn, noe som er relativt nytt i Kartverks- og Norge Digitalt sammenheng. Hensikten er å skape en visjon for et nytt Geonorge gjennom å se inn i krystallkula sammen, og forestille oss hvordan den vil se ut og fungere 10 år fram i tid. Det er en form for kollektiv, kvalifisert gjetning, der vi trekker inn fagfolk og eksperter fra ulike domener for å forestille oss ulike scenarier for framtiden. Deretter back-tracker vi for å komme fram til et veikart som beskriver hvordan vi vil komme fra dagens situasjon og fram til realisering av visjonen. Sånn sett er også planen for realisering langsiktig. Selve oppussingen vil tidligst settes i gang fra starten av 2026.


Fremsyns-prosjektet er godt i gang, og vil foregå fram til sommeren. Fra og med august jobber vi med å meisle ut planen for de første stegene i veikartet.


Et bredt utvalg av representanter for styringsmodellen i Norge Digitalt deltar i prosjektet, som har en “ryggrad” på fem fysiske samlinger. Mellom samlingene vil vi komme med “løypemeldinger” der vi forteller hva som har skjedd, hva som skal skje og hvor vi er i prosjektet. Løypemeldingene er åpne for alle og vi håper på bred deltakelse, både i og utenfor Kartverket. Er du nysgjerrig? Meld deg gjerne på ved å sende en e-post til anne.zanussi@kartverket.no?

Har du gått glipp av en løypemelding? Ta kontakt med oss for å få tilgang til opptak.

Her kan du lese presentasjonen fra første løypemelding.