FoU-forum

Mandat

FOU-forumet skal være et nasjonalt samlingspunkt for forskning og utvikling innen geografiske data, infrastruktur, metode og teknologi.

Formålet er å stimulere til tverrfaglig forskningssamarbeid, innovasjon, kompetanseheving og økt bruk av geografisk informasjon for å møte nasjonale og globale samfunnsutfordringer. 

Forumet skal 

  1. Fremme kunnskapsdeling, dialog og nettverksbygging mellom ulike sektorer og fagmiljøer
  2. Tilrettelegge for å skape FoU-prosjekter som bygger bro mellom forskning, forvaltning og næringsliv
  3. Bidra til nasjonale strategier for å styrke Norges posisjon som en ledende aktør innen geografisk informasjon og teknologi

Forumet er organisert som et nasjonalt forum under Samordningsgruppen for geografisk informasjon.

Mandatet for gruppen tas opp til vurdering hvert annet år for å sikre at arbeidet i gruppen er i tråd med aktuelle utfordringer og problemstillinger. Sammensetningen av gruppen vurderes samtidig. 

Viktige oppgaver

  • Følge opp og ved behov oppdatere Samordningsgruppens vedtatte FoU-strategi for å reflektere behov adressert i nasjonal geodatastrategi og relevante strategiske nasjonale føringer.
  • Fremme deltakelse i europeiske programmer (Horizon Europe, Digital Europe) og oppfordre til søknader om FoU-midler.
  • Stimulere til tverrfaglig samarbeid rettet mot FoU-strategiens tema ved å arrangere workshops, fagsamlinger og tematiske nettverksgrupper. Bidra til bedre integrasjon mellom akademia, næringsliv og offentlig sektor. 
  • Stimulere til bedre tilgjengelighet til geografiske data og teknologi for bredere brukergrupper. Arbeide for å fremme åpne, standardiserte og leverandøruavhengige løsninger som imøtekommer fremtidens behov. 
  • Stimulere til innspill og eventuelle koordinerte budskap mot offentlige høringer, stortingsmeldinger, strategier o.a. som berører FoU på feltet geografisk informasjon.
  • Arbeide for å tydeliggjøre feltet FoU innenfor geografisk informasjon i Forskningsrådets strategier og utlysninger.

Møter

  • Tilrettelegge for fysiske møter med vekt på nettverksbygging og tverrfaglighet
  • Arrangere digitale møter og webinarer for kunnskapsdeling
  • Oppdatere informasjon om møter i god tid via digitale kanaler og gjøre det lett å delta
  • Strømme alle møter og gi tilgang til opptak og materiale for bredere deltakelse
  • Organisere flere fagsamlinger og igangsette arbeidsgrupper og workshops dersom det er relevant

Deltakere

Deltagere kan være fagetater, departementer, universiteter og høyskoler, forskningsinstitutter- og organisasjoner, kommuner, samt relevante samarbeidsorganer og private aktører. Forumet kan dermed, og oppfordres til, å ha bredere representasjon enn Samordningsgruppen som styres av KDDs bestilling og geodatalovens virkeområde. 

Beslutninger

FOU-forum for geografisk informasjon tar beslutninger om eget virke, valg av leder og føringer for arbeidet i gruppa. Forumet rapporterer til Samordningsgruppen for geografisk informasjon. Anbefalinger fra forumet legges frem for Samordningsgruppen for å innarbeides i den nasjonale infrastrukturen. 

Ledelse

Forumet velger sin egen leder. Lederrollen rullerer hvert annet år og går på rundgang blant medlemmene. Kun parter i forumet som samtykker, kan velges som leder.

Forumet oppfordres til å utvnevne en arbeidsgruppe, med representasjon fra akademia, forskningsorgansiasjon, forvaltning og næringsliv, som kan støtte i planlegging og gjennomføring av aktiviteter.

Sekretariat

Kartverket fungerer som sekretariat for forumet. Sekretariatet og leder deler på ansvaret for å innkalle til møter, skrive referat og ordne praktiske forhold. Sekretariatet har tett kontakt med leder.